top of page

Haal alles uit dit herfstseizoen met Ayurveda

Herfst, een van mijn favoriete seizoenen. Blaadjes die langzaam verkleuren en van de bomen vallen, de wind die door je haar raast en het gevoel om naar binnen te keren. Althans, zo hoort het rond deze tijd van het jaar te zijn. Het is warm voor dit tijdstip van het jaar, maar laat je niet verrassen want intern gebeurt er meer dan je denkt!.


Je hebt misschien wel gemerkt dat afgelopen weken de energie aan het shiften is, om je heen maar ook in jezelf. Dat is niet zo gek, want de herfst brengt andere energieën met zich mee. De energie om naar binnen te keren, te reflecteren maar ook om los te laten van de dingen die ons niet meer dienen.


Ayurveda to the rescue

Ik, Niels, heb een paar jaar geleden de basis cursus Ayurveda gedaan. Ayurveda is een traditioneel systeem van geneeskunde dat gebaseerd is op de natuur en zijn oorsprong heeft in India en meer dan duizend jaar oud is. Het is gebaseerd op een holistische benadering van gezondheid. Het streeft naar een evenwicht tussen de drie fundamentele energieën of 'dosha's' genaamd Vata, Pitta en Kapha, die de basis vormen voor iemands fysiologie en persoonlijkheid.


Waarom vertel je dit zal je misschien denken? Ik wil je helpen om alles uit dit seizoen te halen door middel van Ayurveda. Volgens Ayurveda heeft elk seizoen zijn eigen karakter en om in balans te blijven moet je aanpassen aan het seizoen. De herfst is het seizoen van Vata-energie en misschien ervaar jij al het volgende:

 • Een gehaast gevoel

 • Slechte concentratie

 • Wisselende spijsvertering

 • Droge huid


Ervaar jij deze symptomen? Dan is er een lichte disbalans aanwezig, door kleine leefstijlaanpassingen kan jij weer zorgen voor balans. Balans in Ayurveda creëren we door het tegenovergestelde te doen, zo krijg je simpelweg weer balans. Ga jij bijv heel gehaast de dagen door? Schrap dat wat afspraken in je agenda of plan meer ruimte tussen je afspraken. Volg de volgende instructies en probeer zoveel mogelijk toe te passen dit seizoen.


Ayurveda herfsttips voor meer balans

 1. Een warme sesamolie massage: Deze geven wij niet bij Rumah Zenang maar kan je geheel zelf thuis doen! Geef jezelf minimaal een keer in de week een warme sesamolie massage door een flesje ongeparfumeerde sesamolie op te warmen in warm water. Begin van top tot teen en laat het even goed intrekken, je profiteert het best hiervan voor een douche. Spoel de olie niet af en dep jezelf droog.

 2. Begin de dag met Yoga, bijvoorbeeld met de zonnegroet. Vooral Yoga wat zwaardere en langzame bewegingen zijn goed.

 3. Wear colours of the season. Kleur doet meer dan je denkt, rood, geel en oranje zijn de kleuren van dit seizoen. Kleuren hebben effect op onze psyche door de trillingsenergie, door de juiste kleuren te dragen kan jij weer zorgen voor balans.

 4. Regelmaat. Dit seizoen is het belangrijk om te zorgen voor enige regelmaat in je dag, van opstaan naar eten en slapen. Houd een vaste routine.

 5. Eet warm en aardende voedsel. Dosha’s hebben allemaal bepaalde kwaliteiten, een van de kwaliteiten van Vata is koud. Door warmte vanuit onze voeding brengen we weer balans. Aardende voedsel zoals biet, zoete aardappel, knolselderij en pompoen zijn de soort voeding om te kopen uit de supermarkt.

 6. Cinnamon tea, your cup of tea. Drink zoveel mogelijk kruidenthee ipv cafeïne houdende dranken zoals koffie. Cafeïne brengt door zijn kwaliteiten namelijk nog meer chaos. Kruidige thee van bijvoorbeeld komijn, koriander, venkel, kruidnagel en gember helpen je dit seizoen door

 7. Take care of the mind. Hier bedoel ik dan om een mooie journal of notitieboek te kopen. Schrijf dagelijks op wat er speelt, wat je wilt loslaten en waar je naartoe wilt werken.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page